Projekt Krožna garderoba


O projektu Krožna garderoba

Ideja o projektu Krožna garderoba je rezultat sodelovanja med zavodom LEpi CAjti in trgovino Moj svet-čist planet ter njune želje, da spodbudita družbo k izogibanju nastajanja odpadkov in spoznavanju le-teh kot uporabno materialno dobrino. S pridobivanjem snovi oziroma materialov iz že proizvedenih virov se namreč zmanjšujejo potrebe po naravnih virih, s tem pa se zmanjšuje tudi raba energije in negativni vplivi na okolje. Projekt Krožna garderoba sloni na zmanjševanju odpadnega blaga in tekstilije ter vključenosti prebivalcev novogoriške in sosednjih občin v krožno gospodarstvo, v katerem ima uporaba blaga prednost pred njenim lastništvom.

Kako se je rodila naša Krožna garderoba?

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo ekipa zavoda LEpi CAjti srečala s trgovino Moj svet, čist planet. Ljubezen do narave in do ljudi nas je vodila, da smo skupaj iskali rešitev, kaj z odvečnimi oblačili, ki so jih želeli domačini oddati v Mojčino trgovino. Odločeni, da zmanjšamo količino odrabljenih oblačil in tekstilije v novogoriški in sosednjih občinah, smo pripravili vrsto aktivnosti. Od osveščanja najmlajših do vključevanja tako mladih kot odraslih v procese krožne garderobe.

Zakaj ljudje nočejo več svojih oblačil?

Najpogostejši vzroki, zaradi katerih ljudje oddajo svoje obleke:

  • želijo si spremembo v načinu oblačenja,
  • njihova oblačila niso več moderna,
  • sezonska menjava oblačil,
  • oblačila jim ne ustrezajo več (otroci prerastejo, odrasli shujšajo ali se zredijo, nosečnost, oblačila samo za enkratne dogodke),
  • lastnik oblačil je umrl,
  • oblačila so poškodovana, obrabljena, imajo madež, ki se ne da odstraniti.

 

Morski zdravnik priskoči na pomoč

morski zdravnik

 

Poučna lutkovna predstava Morski zdravnik prikazuje zgodbo, ki je precej resnična. Dogaja se blizu nas, na morskem dnu. Morski zdravnik in skupina živalic nam skušajo prikazati, kako vplivamo na njihovo in tudi naše življenje.

Predstava je sicer namenjena otrokom, vendar, roko na srce, je tudi za vseh nas, odraslih, ki smo slepo verjeli "razvoju" in se prepustili razvajanju ter izgubili občutek za pravo mero. Morda nas bo po ogledu le zapekla malo vest in bomo naredili kakšen korak v pravo smer. Za to na prvi predstavi poskrbita tudi ljubiteljska gledališka igralca, Polonca in Egon Cijan iz amaterske gledališke skupine Štandreža, ki sta nam prijazno priskočila na pomoč in naš projekt podpirata.

Scena predstave je postavljena v celoti iz odpadnega materiala. Pripravili smo jo skupaj s prostovoljci, katerim ni vseeno, kako živimo. Predstava je vključena tudi v akcijo NVO gre v šolo, katere namen je približati otrokom delo nevladnih organizacij.

 

LEpi CAjti